5/14/2010

Det bor en tiger i mina händer – en massagesaga

Ovan Ur: Småbarnsbloggen.


2009, Alfabeta.

I samarbete med Sabine Rosén, diplomerad massageterapeut.

En massagesaga om Molly och Mio.
Beröring är viktigt för alla människor, inte minst för barn. Många som är verksamma i skolan kan intyga att den man masserar slår man inte på rasten. Det blir lugnare i klassrummet och bättre relationer mellan barnen.
Sagan berättas medan barnen masserar varandra. Olika rörelser hör ihop med olika delar av sagan. (3-6 år)

Jag har gjort den här sagan i samarbete med Sabine Rosén som förutom diplomerad massageterapeut är kinesiolog, akupunktör, närings- och fytoterapeut och … jag kommer aldrig ihåg allt. Jag har en länk till henne på min blogg: massageniet

Vi träffades för att jag hade ont och fick tips av min kära vän Kiki att Sabine var fantastisk. Vilket var helt sant!
En speciell kontakt uppstod. En dag frågade Sabine om jag ville göra en massagesaga med henne.

En vanlig fråga man kan få om en bok är om bilden eller texten kom först. Den här boken kom till genom känslan.
Vi träffades hemma hos Sabine och provade igenom en mängd massagegrepp på varandra. Den som blev masserad fick associera och säga vad det kändes som. Till exempel: Det är som sugproppar som går uppför. (en annan association till samma grepp, som vi dock inte valde: en elefant som nosar sig fram med sin snabel!)
De olika associationerna blev ett pussel till boken. Vi hade roligt! (Bara en gång var vi sura. :-))

Sabine och jag har varit ute och läst sagan/förevisat massagegrepp vid många tillfällen. Bland annat fick vi mycket god respond på bokmässan i Göteborg hösten 2009. Boken såldes slut redan till lunch andra dagen (av fyra)! Fler böcker fick snabbt beställas in.
Vi har även varit på Kulturhuset under Barnbokens dag, skolor och hos flera bokhandlare som till exempel Bokspindeln i Stockholm.
Till de här tillfällen målade vi tröjor och tigertofflor. Vi kan varmt rekommendera tigertofflor när du går på bokmässa. Ingen hade så bekvämt på fötterna som vi.

Ur bloggen Hyllan (http://ihyllan.se/2009/october/det-bor-en-tiger-i-mina-hander-jeanette-mil.html)
Boken kan läsas som en vanlig bilderbok, eller så kombinerar man läsningen med en stunds massage. Till varje sida hör en enkel rörelse som passar ihop med texten. Antingen kan man själv göra massagen på sitt barn samtidigt som man läser, eller (min favorit ;) att barnet masserar den vuxne medan den läser... Den går förstås också bra att använda i förskolan eller skolan där barnen masserar varandra.

Det är fina och färgglada bilder i boken, och att det är en massagesaga ger själva historien ett "mervärde". Längst bak i boken finns en samlingssida med alla rörelser som man kan använda för att hitta på en egen saga.

Beröring och massage är jätteviktigt för alla människor, och används mer och mer i skolor och förskolor. Det skapar bättre relationer och bidrar till en lugnare stämning. Och så är det ju en mysig stund!
Ur (www.barnboksbloggen.se): Det bor en tiger i mina händer är en massagesaga som kombinerar högläsning med rogivande massage. Men den kan också läsas som en alldeles vanlig spännande bilderbok. Boken handlar om Molly som är ledsen. Hennes vän Milo vill göra Molly glad igen genom att berätta en spännande saga för henne.

Det bor en tiger i mina händer (Alfabeta) är skriven och illustrerad av Jeanette Milde och boken har kommit till i samarbete med Sabine Rosén, diplomerad massageterapeut. Beröring är viktigt för alla människor, barn som vuxna och det här är ett bra sätt att få in massage i vardagen. Boken funkar lika bra att läsa hemma som i en förskola/skola. En vuxen kan massera barnet eller så kan barnen massera varandra. I slutet av boken finns ett uppslag med alla rörelser samlade som man kan använda sig av för att hitta på egna sagor. En superbra idé, jag hoppas att det kommer fler liknande böcker. Jeanette Mildes bilder är färgsprakande och härliga och kompleterar texten perfekt.
Ur (bokhunger.blogg.se):
Bokförlaget Alfabeta har gett ut en jätte fin massagesaga, som både går att läsa som vanlig bilderbok men även kombinera med en stunds massage som så många barn gillar.
Boken handlar om Molly som är ledsen för att hennes katt just dött. Molly ligger på sin säng och vill inte göra någonting. Milo försöker få henne på bättre humör och säger att de ska ut på ett äventyr. Det förslaget nappar Molly på och Millo börjar berätta en saga för henne. De ger sig iväg mot ett främmande land. Men resen dit är lång och kräver mod av Molly. Hon får kämpa mot sina rädslor på vägen och blir ledd av en tiger.
Bilderna i boken är lekfullt ritade i starka färger. Jätte fina bilder som väcker ett barns intresse. Längst ner på varje sida finns en eller flera beskrivningar på hur olika händelser ska gestaltas genom massage.
Jag gillar att boken ger förslag på massage. Många barn gillar massage och det blir en rogivande stund tillsammans. Sagan är även tillräckligt spännande för att hålla intresset från små öron vid liv även utan massage.
Gissa vad det står här ovan.
Det står Jeanette Milde och Sabine Rosén på serbokratiska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar